T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / SERİNHİSAR - Atatürk Ortaokulu

MERKEZİ SINAV - LGS

 

MERKEZİ SINAV (LGS) NEDİR?

Her ilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş "Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ile Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları (İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liseleri)" bulunmaktadır. Bu liselerde okumak isteyen öğrencileri seçmek amacıyla haziran ayının başında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde ortak bir sınav (merkezi sınav) yapılır. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler, seçilmiş olan bu liselerde okuyamaz ancak sınavsız (adrese dayalı) öğrenci alan liselerde okuyabilir.

Merkezi sınav başvuruları her yıl nisan ayının ilk yarısında e-okul üzerinden yapılır. Sınav giriş belgeleri sınavdan bir hafta önce e-okul sistemine verilir. Sınavdan yaklaşık 3 hafta sonra sınav sonuçları açıklanır.

2022 LGS başvuruları 04-14 Nisan 2022 tarihleri arasında otomatik olarak yapılacak.

2022 LGS giriş yerleri 27 Mayıs 2022 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme sisteminden görüntülenebilecek.

2022 LGS 05 Haziran 2022 Pazar günü yapılacak.

2022 LGS sonuçları 30 Haziran 2022 tarihinde açıklanacak.

04-07-202204-07-202204-07-2022

 Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla uygulanmaya başlanan 4+4+4 sisteminde 66 aylık çocukların zorunlu olarak ilkokula kaydedildiği sene öğrenci sayısında büyük artış meydana gelmişti. Bu öğrenciler 2020 yılında ortaokuldan mezun olduğu için 2020 yılında sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanları artırıldı. 2021 yılında lise kontenjanlarında önemli bir değişiklik olmadı ancak 2022 yılına gelindiğinde lise kontenjanları düşürülerek yeniden 2019 yılındakine yakın bir hale getirildi.

 

SINAV KAPSAMI VE UYGULAMASI NASILDIR?

Merkezî sınavda altı farklı dersten soruların yer aldığı testler uygulanır. Her ders için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç, görsel okuma, mantık yürütme ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer almaktadır. Merkezi sınav sözel ve sayısal bölüm olarak iki oturumda yapılır. Birinci oturumda (sözel bölüm) 50 soru için 75 dakika, ikinci oturumda (sayısal bölüm) ise 40 soru için 80 dakika süre verilir.

 06-04-201906-04-2019 

   SINAVA GİDERKEN YANINIZA NELER ALMALISINIZ?

1- Geçerli kimlik belgesi (T.C.Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanı)

2- Sınav giriş belgesi (Sınavdan 10 gün önce kendi okulunuzdan alacaksınız.)

3- Koyu yazan kurşun kalem (çıtçıtlı kalem de olur)

4- Kalemtraş (Çıtçıtlı kalem aldıysanız buna gerek yok ama yanınıza kalem ucu alın.)

5- Silgi

 

SINAVA GİDERKEN YANINIZA NELER ALMAMALISINIZ?

1- Cep telefonu, hesap makinesi, kamera, telsiz, radyo vb cihazlar.

2- Saat, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar

3- Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar

4- Pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar,

5- Delici ve kesici aletler

 

TAVSİYE

** Sınavdan bir gün önce sınava giderken yanınıza alacağınız çanta veya kalemliğinizi hazırlayınız. Çantanıza kimlik kartınızı (nüfus cüzdanınızı), sınav giriş belgenizi; kalem, silgi, kalemtıraş gibi araç gereçlerinizi koyunuz.  Böylece sınav sabahı bunları hazırlamak için telaşa kapılmazsınız.

** Sınav sabahı her zaman yaptığınız gibi okula gidiyormuş havasında kalkıp, kahvaltınızı yapınız.

** Saat 09.00 civarında sınava gireceğiniz okulda olunuz. Geç kalırsanız telaşlanmayınız. Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelenler sınava alınır yani 09.45´e kadar vaktiniz var. Ancak strese girmemek için sınav başlamadan önce yani 09.30´dan önce sınav yerinizde olunuz.

** Sınava başlarken okulda girdiğiniz ve en güzel geçen sınavınızı düşününüz. Sanki o sınava bir daha giriyormuş gibi kendinizi motive ediniz.

** Sınav kitapçıkları dağıtılınca ilk işiniz kitapçık türünü optik forma kodlamak olmalıdır. Kitapçık türünü kodlamazsanız bütün emeğiniz boşa gider. Her iki oturumda da ilk iş olarak kitapçık türünü kodlayınız.

** Her bir oturumda en iyi olduğunuz, en sevdiğiniz dersin testinden başlayınız.

** Üç yanlış bir doğruyu götürdüğü için cevabı hakkında hiçbir fikrinizin olmadığı soruları boş bırakınız. Boş bırakmak, atmaktan veya yanlış yapmaktan daha iyidir.

** Zaman zaman saate bakarak ne kadar süreniz kaldığına dikkat ediniz. Özellikle sayısal testinde bir soru üzerinde çok fazla zaman harcamayınız, uğraştıracak soruları boş bırakıp en son onlara bakınız.

** Cevaplarınızı optik forma geçirmeyi unutmayınız. Optik forma cevapları kodlamadığınız takdirde sorulara doğru cevap vermenizin önemi kalmaz.

 

SINAV PUANI NASIL HESAPLANIR?

Sınav puanı hesaplanırken öncelikle her test için üç yanlışa karşılık bir doğru götürülerek netler hesaplanır.  Daha sonra öğrencinin her bir testteki ağırlıklı puanı hesaplanır. Bu puanlar toplandıktan sonra kendi içinde en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına dönüştürülmesiyle sınav puanı elde edilir. 

Türkçe, matematik ve fen bilimleri testlerinin katsayısı diğer testlerden daha fazladır yani bu testlerin sınav puanına etkisi daha fazladır. Şimdiye kadar yapılan sınavlarda en belirleyici ve seçici test matematik testi olmuştur.

19-07-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.07.2018 - Güncelleme: 04.07.2022 20:32 - Görüntülenme: 3209
  Beğen | 54  kişi beğendi