T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / SERİNHİSAR - Atatürk Ortaokulu

TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

LİSE TERCİH İŞLEMLERİ

Sekizinci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler liselere yerleştirme için başvuru yapabilir.

Lise tercih başvuruları Temmuz ayının ilk yarısında yapılır. Öğrenci velileri, öğrencinin lise tercihlerini ortaokul müdürlüğüne onaylatmak zorundadır. Tercihleri onaylatma işlemi herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yaptırılabilir.

LGS'ye giren öğrenciler;

(1) Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar,

(2) Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar 

(3) Pansiyonlu Okullar

olmak üzere 3 (üç) grupta tercih yapabilir. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan liselerden en fazla 10 okul,diğer gruplardan da en fazla 5 okul olmak üzere toplam 20 okul tercih edilebilir.

LGS'ye girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabilir.

Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri, Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine yerleştirme iş ve işlemleri ile öğrencilerin özel okullara kayıt tarihleri ayrıca belirlenir. Geçen sene bu liselere kayıtların 20 Temmuz 2022 tarihine kadar (saat 17.00) tamamlanacak.

Bu okullara yetenek sınavı başvuruları genellikle haziran ayının ilk yarısında, yetenek sınavları ise haziran ayı sonunda ya da temmuz ayı başında yapılır. 

Özel Öğretim Kurumlarına kesin kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmaz. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilir.

Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar

Öğrencilerin ikamet ettikleri (ev) adreslerine göre tercih edebilecekleri liselerdir.

Öğrenciler bu gruptan en fazla 5 (beş) okul tercih edebilir.

Öğrenciler tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek zorundadır. Son iki tercihlerine komşu kayıt alanı veya diğer kayıt alanındaki okulları yazabilirler ancak her lise önce kendi kayıt alanından öğrenci alır. Boş kontenjan kalırsa ikinci olarak komşu kayıt alanından öğrenci alır. Dolayısıyla öğrencilerin kendi kayıt alanı dışındaki okullara yerleşmeleri pek mümkün değildir.

Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilir.

Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

09-07-202109-07-2021

Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar

Her ilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş liselerdir (fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liselerinden bazıları, meslek liselerinden bazıları).

Öğrenciler bu gruptan en fazla 10 okul tercih edebilirler. Başka illerdeki okulları da tercih edebilirler. Sınava girmeyen öğrenciler bu gruptan tercih yapamaz.

DENİZLİ'DE MERKEZİ SINAV PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR

04-07-202204-07-202204-07-2022




NOT: Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların kontenjanları 2021 yılına azaltıldı. Bu nedenle 2022 yılında liselere yerleştirme işlemlerinde yüzdelik dilimlerin kü.ülmesi beklenmektedir. Tercih yaparken bu durumun göz önüne alınması yararlı olacaktır.

Pansiyonlu Okullar

Sınavsız öğrenci alan ve pansiyonu olan okullardır. Öğrenciler bu gruptan en fazla 5 okul tercih edebilirler.

Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilir.

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler 09-17 Ağustos 2022 tarihleri arasında il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 19 Ağustos 2022 tarihinde komisyonca yerleştirilecektir.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Öğrencilerin öncelikle Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okul tercihleri değerlendirilir.  Bu okullara yerleştirme sınav puanı üstünlüğüne göre yapılır.

Önce en yüksek puanlı öğrenci ilk tercihine yerleştirilir. Daha sonra sınav puanı yüksek olandan düşük olana doğru gidilerek öğrenciler tercihlerine yerleştirilir.

Eğer lisenin boş kontenjanından daha fazla sayıda öğrenci o liseyi tercih etmişse ve bu öğrencilerin sınav puanı eşitse sırasıyla;

Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,

sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,

tercih önceliğine,

öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezî Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmaz.

Sınav puanıyla öğrenci alan liselere yerleşemeyen öğrencilerin yerel yerleştirme tercihlerine bakılır.

Yerleştiği okulda pansiyon bulunmayan öğrenciler aynı yerleşim yerindeki diğer okulların pansiyonlarında da kalabilir. Bunun için Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Yerel Yerleştirme

İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla

öğrencilerin ikamet adresleri,

okul başarı puanının üstünlüğü,

kriterlerine göre yapılır.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

Boş kontenjan kalırsa komşu kayıt alanından ve diğer kayıt alanından tercih eden öğrenciler o liseye yerleştirilebilir.

Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise pansiyonlu okul yerleştirmelerine yaptıkları tercihler dikkate alınmayacaktır.

Pansiyonlu Okullara Yerleştirme

Yerel yerleştirme kapsamında herhangi bir tercihine yerleşemeyen ve boş kontenjanı kalan pansiyonlu okulları tercih eden öğrenciler, pansiyonun kız ve/veya erkek kontenjanını ve yerel yerleştirme sonucunda kalan toplam boş kontenjanını aşmayacak şekilde yerleştirilir.

SONUÇ OLARAK: Bir öğrenci LGS'ye iyi hazırlanır ve sınavdan iyi bir puan alırsa sınav puanı ile öğrenci alan liselerden birine gider. Sınavla öğrenci alan liselere gidemeyen öğrenci ev adresine göre kayıt alanı içindeki liselerden birine gider.

YERLEŞTİRME SONUÇLARININ AÇIKLANMASI

Yerleştirme sonuçları tercihler tamamlandıktan bir hafta - on gün sonra http://www.meb.gov.tr ve https://eokul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilir.

Öğrenciler, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sonuç bilgilerini sorgulayabilir. Öğrencilere ayrıca sonuç belgesi gönderilmez.

EK YERLEŞTİRME (NAKİL) DÖNEMLERİ

Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ağustos ayı içerisinde iki kez ek yerleştirme yapılır. Yerleştiği okuldan başka bir okula geçmek isteyen öğrenciler ya da hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler her ek yerleştirme döneminde tercih işlemlerini tekrar yapacaktır. Ek yerleştirme döneminde her gruptan en fazla 3 okul tercih edilebilir.

2022 TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

04-07-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.07.2018 - Güncelleme: 04.07.2022 20:28 - Görüntülenme: 1590
  Beğen | 24  kişi beğendi